Det är ofta svårt att veta om fisk är säker att äta idag. Detta lyfts fram i boken Kanariefåglarna ryter. Jag har även tagit upp frågan i tidigare bloggar bland annat risken för miljögifter i fisk som orsak till fetma och diabetes, behovet av Omega-3 fettsyror och fisk och även om fisk som källa för D-vitamiin som är så viktig vintertid.
USA: s EWG – Environmental Working Group har uppdaterat sin fisk rådgivning som kartlägger vilka fiskarter och vilka mängder som du, enligt din vikt, ålder och kön, kan äta per vecka. Den är väl värd att använda även om inte den tar hänsyn till EU fisk. Det är ibland svårt att känna sig säker i val av fisk och deras råd är klok. Vi behöver alla inta Omega 3 fettsyror i någon form och de två bästa naturliga källorna är fisk och kött från gräsuppfödda djur.
I USA har man på västkusten börjat se väldigt många urarter av fisk vid Stilla Havets kust, så även om många menar att det inte finns någon fara kan verkligheten avskräcka.
Mike Adams från Forensic Food Lab har undersökt vilka näringsämnen som bäst absorberar miljögifterna i matsmältningsaparaten. Klorella, hampa, jordnötssmör och jordgubbar står högt på listan! Om du fortfarande har bekymmer angående fiskriskerna kan du alltid servera en dryck som är rik i klorella, panera fisken med hampa, servera den med en god thai jordnötssås och servera jordgubbar till efterrätt!
Det viktigaste är att ta vara på kunskaperna som gör det möjligt för oss att leva ett friskt liv trots miljögifter. Boken Kanariefåglarna ryter är en guldgruva när det gäller detta. Boken handlar inte bara om riskerna utan målsättningen är lösningarna.
Boken lanserades 2005 men är fortfarande till salu. I slutet av kapitlarna 2-14 finns korta rekommendationer för hur du kan ”Aktivera miljöskyddet” och i varje kapitel kan du läsa om en Kanariefågel som sjunger. För du vet väl att kanariefåglar användes i gruvorna? När det blev tyst i gruvan och kanariefåglarna flugit upp till ytan visste gruvarbetarna att de skulle ta sig till säkerhet de också.
Vi kan lyssna till kanariefåglarna än idag. Många av de människor som far illa av vår miljö har lärt sig att öka miljöskyddet för att må bäst. Ett positivt levnadssätt.