Mat

Hälsosam kost är grunden för en god hälsa men även för bra rening. Det du väljer att äta kan påverka hur du mår idag, imorgon och under resten av ditt liv. Ditt val av livsmedel kan vara uppbyggande eller nedbrytande. Det kan fylla på förråden av läkande näringsämnen eller bidra till ett överskott av ämnen, som kroppen måste göra sig av med så fort som möjligt. Om du medvetet väljer att äta rikligt med läkande, energigivande livsmedel gynnar det ett aktivt miljöskydd.

Alla kroppsfunktioner, inklusive de som sköter avgiftning, fungerar med hjälp av de vitaminer, mineraler, fettsyror, aminosyror, enzymer och andra näringsämnen, som finns i maten. Men när du äter mycket kakor, vitt bröd, godis, snabbmat, förädlade livsmedel, hårdstekt eller friterad mat, eller mat som innehåller rikligt med mättade fetter, är innehållet av nödvändiga näringsämnen ganska litet. Dessutom ökar belastningen på både matsmältnings- och avgiftningsorganen, vilket i sin tur ökar behovet av näringsämnen. Avgiftningsfunktionen kan komma på undantag.

Läkande kolhydrater – fytokemikalier
De mest effektiva ”läkemedlen” finns varken på Apotekets eller på hälsokostbutikernas hyllmetrar. De finns i grönsaks- och fruktdiskarna i livsmedelsaffären eller i det egna grönsakslandet.

Man har länge vetat att fytokemikalier har läkande egenskaper, men det är först nyligen som man har kunnat kartlägga hur effektiva och säkra de är.

Oavsett om du äter kött eller inte bör huvuddelen av din dagliga kost bestå av fytokemikalierika grönsaker och frukt som blomkål, broccoli, bär, druvor, granatäpple, gröna bladgrönsaker, hallon, jordgubbar, körsbär, lök, morötter, nätmelon, selleri, soja, tomater, vattenmelon, vitlök och äpplen.

Vett om fett
Det påstås fortfarande att fett i kosten ökar kolesterolet. Många är rädda för att äta minsta gnutta. Redan i skolan får barnen lära sig att de bör äta en fettsnål kost. Trots detta har problemet med fetma ökat dramatiskt, och två tredjedelar av alla människor i de rika länderna dör av fetmarelaterade sjukdomar. Endast 20–40 procent av vårt kolesterol kommer från kosten. Hela 60–80 procent produceras av levern när vi äter för mycket mat.

Det krävs fett för att förlora fett. Den som vill gå ned i vikt behöver också äta fett. Vi blir inte av med de ”gamla” fettlagren, som hänger kring midjan, höfterna och låren, utan att tillföra ”nytt” fett.  Det är enbart ”nytt” fett som får igång ämnesomsättningen, och en hälsosam kost bör inkludera nyttigt fett. Djurförsök har visat att en kost utan fett leder till lågt blodsocker och fettlever. Båda tillstånden förändrades när fett tillfördes kosten.

Att försöka låta bli att få i sig bekämpningsmedel genom kosten är en utmaning. Det är till exempel genom maten vi löper störst risk att få i oss PCB och glyfosat. Satsa på ekologiskt odlad mat.

Mat är del av ett kapitel ur boken Kanariefåglarna Ryter – en handbok som hjälper dig forma det egna miljöskyddet och leva ett friskt liv trots miljögifter i din vardag. Kolla även Bloggar om mat för att inspireras om alternativ till vardagsmaten!

Translate »