Mikrobiomen huserar de miljarder av mikrober som lever i och på människokroppen och som är avgörande för vår liv, hälsa och funktion.

Mikrobiomen finns t.ex i munnen, tarmen, hjärnan, på huden och påverkar även våra hormoner och immunsystem. Trots det häpnadsväckande antalet mikrober som vi huserar är dess roller relativt okända när det gäller hälsa och sjukdom. Många organismer har inte identifierats eller karakteriserats men kategoriseras än så länge som bakterier, archaea, jästsvampar, encelliga eukaryoter, helmintparasiter och virus. 

Justin Sonnenburg och hans fru Erica är forskare i mikrobiologi och immunologi vid Stanford Universitet, USA. För några år sen skrev de boken The Good GutTaking Control of Your Weight, Your Mood, and Your Long-Term Health som handlar om parets egna erfarenheter av att ändra sin och familjens kosthållning baserat på Sonnenburg teamets forskning om mikrobiomen. 

Det finns många delar av mikrobiomen som inte undersökts än eftersom mikroberna är svåråtkomliga i tex tunntarmen men Sonnenburgs forskarteam fokuserar på tjocktarmen. Fokus på Sonnenburgs lab är att ta fram strategier för att förebygga och behandla sjukdom hos människor via mikrober i tarmen. De vill förstå hälsoeffekterna av förändringar som har inträffat pga industrialisering i t.ex jämförelse med ursprungsbefolkningar. De har t.ex ett samarbete med Hadzafolket i norra-centrala Tanzania som deltog i senaste studien. Hadzas lever, liksom deras förfäder gjort i tiotusentals år, som jägare och samlare och är ett av sista folkgrupper på jorden som bevarat denna livsstil. 

I deras strävan att upptäcka mikrobiomens roll för hälsa och sjukdom har Sonnenburgs inlett ett samarbete med Dr Chris Gardner vars fokus har varit effekten av mat på kronisk sjukdom, inflammatoriska markörer och mikrobiomen.  Tillsammans har deras team genomfört en omfattande studie som publicerades i Cell 2021-08-12 med titeln: Gut micro-biota-targetted diets modulate human immune status. Justin Sonnenburg intervjuades nyligen av Stanford professor Andrew Huberman  om studien som har ibland missuppfattats i media. Huberman ville få Sonnenburg att förklara forskningens bredd.
Både Sonnenburg och Gardner intervjuades även av Simon Hill på hans podcast Plant Proofvoch båda intervjuarna är mycket informativa och även praktiska. Länkar följer.

Fermented foods, fibre and immunity with Dr Justin Sonnenburg & Dr Christopher Gardner

Forskningen bestod av att undersöka hur mikrobiomen, hälsan och välmåendet påverkades efter 6 veckors intag av kefir, kimchi, kombucha, surkål, yoghurt och annan mat som innehåller rikligt med levande bakterier.
Den bestod även av att undersöka hur deltagarna påverkades av en 6-veckor lång fiberrik kost eller en typisk västerländsk kost som är rik på socker, fett och snabba kolhydrater.

Resultaten efter intaget av mat som är rik på levande bakterier påvisade en diversifiering och ökning av mikrober i mikrobiomen. Samma positiva resultat uppnåddes inte enbart vid ett ökat intag av fiber i kosten. Sonnenburg misstänker dock att fiber kan spela en viktigare roll om det redan finns rikligt med mikrober som kan föröka sig med tillgång till mer fiber. Mer forskning krävs för att fastställa detta.

Sonnenburg påpekar att när man förändrar mikrobiomen kan man påverka hur immunsystemet fungerar. Han menar att man behöver inga kost förbud utan kost påbud – dvs att äta en kost som är rik på växtbaserade livsmedel. Det gör det naturligt svårt att äta för mycket av det som inte är lika nyttigt. 

Med tanke på dessa resultat är det superviktigt att dagligen äta flera små smakrika portioner mat som är rik på levande baktrier – oftast kallad fermenterad eller mjölksyrad. Dessutom är det billigt och lätt att fermentera grönsaker själv. Det finns massor av sajter online. Några som jag fått mest hjälp av är::
Cultured Food Life som har hundratals recept och delar enkla tips för att komma igång med fermentering utan kostnad. Medlemsskap finns också.
The Friendly Flora Collective kräver medlemskap men man får delta i ett fint nätverk med regelbundna online diskussioner som jag fått mycket glädje av.

Facebook sidan Övervinn Överkänslighet är ett forum för människor som bryr sig om sin hälsa och handlar inte enbart om överkänslighet. Här delar jag även mina egna recept varav några om fermentering.

Ingrid Franzon
www.IngridFranzon.com

Translate »