Livsmedelsverket lever i illusionen om att Sverige är undantagen från miljörisker när det gäller fisk. Gillar du tonfisksallad? Då är det dags att kolla Environmental Working Group’s sida där du kan räkna ut hur mycket fisk du tål att äta per vecka. Kom ihåg att mycket av den fisk som finns på din tallrik kommer från stilla havet och atlanten som ligger långt från Livsmedelsverkets kunskapsområde.
Fisk innehåller de hälsosamma omega-3 fettsyrorna men bär även på miljögifter som dioxiner, kvicksilver och arsenik. I USA rekommenderas barn och kvinnor i barnafödande ålder att undvika fisk som innehåller miljögifter. De största hälsoriskerna kan du läsa mer om på Oceans alive’s hemsida. Det finns numera även risk för genmanipulerad fisk sedan lax rymt från experiment med genmanipulering utanför nordamerikas kust på 1990-talet. Det finns även andra anledningar att trappa ner på fiskätandet men som ett minimum bör man titta efter det blåa märket på fiskpaketet innan man slår till.
Det finns lyckligtvis många alternativ när det gäller källor till omega-3 fettsyror. Gräskött eller kött från djur som betar visar sig innehålla rikligt med omega-3 fettsyror och är ett bra alternativ för den som vill undvika spela rysk roulette vid middagsbordet. För övrigt passar det bra med en sallad och hemlagad salladsdressing. Rapsolja, linfröolja och valnötolja är även de rika på omega-3 fettsyror.
För den som söker efter hälsosamma proteinkällor som alternativ till fisk rekommenderas, förutom gräskött, linser och bönor. Det finns numera många goda färdiglagade förpackningar med bönor och linser från Go green. Den som vill tillaga bönorna själv finns ett recept bland Naturligt fritt recepten.