Strax efter andra världskriget utarbetades normer för vårt näringsbehov. Dessa normer kallades Recommended Dietary Allowance (RDA), öersatt till svenska blir detta rekommenderat näringsintag (RDI). RDA etablerade en minimigräns för näringsämnen och fram tills nu har detta fungerat som en överlednadsnivå. I USA bildades en myndighet som ansvarade för granskning och uppdatering. Det visade sig vara en svår uppgift och arbetet lades ned redan 1985. Svårigheterna berodde inte på riskerna med intaget av vitaminer och mineraler utan på det varierande behovet av näring. Efter tio uppgraderingar insåg man att det var meningslöst att forstätta. De nivåer som etablerades i början av 1990-talet är fortfarande normen idag. De motar sjukdom man kan inte påstås optimera hälsa.
I RDA-rapportens inledning poängterades att RDA står i relation till en persons storlek, arbete, motionsnivå, ämnesomsättning, konsumtionen av kaffe, alkohol, tobak, droger, läkemedel eller P-piller, om man bantar, är gravid, ung, gammal, i puberteten eller i övergångåldern eller om man utsätter sig för strålning, miljögifter, extrem värme eller kyla. Du känner dig väl inte bortglömd?
Många tror att det räcker med ett multivitaminmineralpiller som täcker RDA-halten dagligen. Detta kan bero på misinformationen som växt fram om RDA och vår svenska RDI som både är en minimigräns, eller överlednadsnivå som motverkar ämnesomsättningsskador. Du behöver inte vara orolig om du dagligen får i dig väl över denna nivå.
Näringsforskning har accelererat. Varje år överraskas vi av nyheter om än det ena än det andra vitaminet som behövs i större mängder än vi tidigare trott. Ta till exempel D-vitaminet. RDI-halten för D-vitamin är 5 µg för vuxna medan forskning visar att det verkliga behovet kan vara 25 – 250 µg (10 000 ie)1 per dag för att motverka risken för benskörhet medan en halvtimme i solen i Spanien ger 375 µg (15 000 ie)2 3 via hudens produktion. Om RDI vore farligt skulle vi nordbor inte tolerera semesterveckorna i Thailand eller Spanien.
Hela detta resonemang kastar ett nytt ljus över EU’s slutliga försök att fastställa maxtillåtna nivåer (Maximum Permitted Levels – MPL) av vitaminer och mineraler. Det är EU-politiker som har fått i uppdrag att etablera en nivå för hela EU vare sig man bor vid medelhavet eller norr om polcirkeln. Om RDA-myndigheten med sina gedigna kunskaper inte lyckades fastställa RDA på 1900-talet, hur kan man tro att politiker påhejade av läkemedelsrepresentanter kommer att lyckas bättre på 2000-talet? De lyckas säkert fastställa ett MPL för varje ämne – frågan är om dessa MPL lyckas tillgodose näringsbehovet som krävs för en god hälsa eller för ditt och mitt välmående?
Hur många kosttillskott behöver vi i verkligheten? Några påstår att överdosering av kosttillskott kan leda till dyr urin. Jag har däremot aldrig hört någon föreslå att vi inte bör dricka vatten på grund av mängderna vi kissar ut, har du? Vitaminer och mineraler uppfyller lika stor funktion i kroppen som vattnet, de stödjer enzymernas funktion vilka gör att vi lever och fungerar. Det finns inte ett enda läkemedel som behövs för detta men utan vitaminer och mineraler så står vi oss släta. 6 % av Sveriges befolkning dör av sjukhusvård och 3 % av läkemedelsintag.4 Inga dör av kosttillskottsintag.
Referenser
- Wilhelmsson, Peter. ”Näringsmedicinska Uppslagsboken” Andra upplagan. Örtagårdens bokförlag, Falun. 2007.
- Holick MF, ”High prevalence of Vitamin D inadequacy and implications for health”. Mayo Clin Proc., 2006;81(3):353-73.
- ”Vitamin D is increasingly Emerging at the Center of Fracture Prevention.” Women’s Health in Primary Care. 2003;6:4 (April).
- Stenberg, Ingrid. ”Tre procent av dödsfallen kan bero på läkemedel”. Läkemedelsvärlden 2007-12-18. Återhämtad 071219 http://www.lakemedelsvarlden.se:80/zino.aspx?articleID=11186.