När du vet att du är överkänslig mot ett födoämne, t ex morötter, finns det risk att du är överkänslig mot övriga medlemmar i samma matfamilj pga en korsreaktion. Du letar då upp morötter i den alfabetiska livsmedelslistan – ser att det har nummer 14 och letar upp 14 i matfamiljslistan. Där kan du se att i morotsfamiljen ingår också anis, dill, fänkål, gotu kola, koriander, kummin, körvel, libbsticka, palsternacka, persilja och selleri. Undvik även dessa några veckor. Om inte du reagerar nästa gång du äter dem går det bra att inkludera dem i kosten. Du kan även testa dig själv med pulstest. Det kan dock vara klokt att vara särskilt noga med rotationen av denna matfamilj.
Om du tycker att födoämneslistorna ger dig för lite att äta den ena dagen kan du via matfamiljslistan se om du kan komplettera med andra födoämnen. Matfamiljslistan kan även hjälpa dig att utöka din kost när du börjar bli frisk och tål mer mat. Du kanske tål potatis trots att du inte tålt den förut och vill se om det betyder att du tål dess övriga familjemedlemmar. Leta då upp potatis, testa och rotera in resten av potatisfamiljen.
Korsreaktioner kan förekomma mellan botaniskt eller zoologiskt besläktade ämnen. Dessutom finns sådana reaktioner mellan allergener – ämnen som aktiverear din överkänslighet – som inte förefaller vara särskilt mycket släkt med varandra, bl a mellan en del inhalationsallergener (framförallt pollen) och en del födoämnesallergener (framförallt frukter). Ett mycket stort antal sådana korsreaktioner har kartlagts.
Eftersom många människor upplever överkänslighet mot diverse ämnen utan att ens upptäcka någon koppling är det värdefullt att känna till att korsreaktioner förekommer. Genom rotation av besläktade ämnen kommer reaktionerna sannolikt minska. Det bästa sättet att upptäcka om du har korsreaktioner och överkänslighet är med ett blodprov som också avslöjar IgG och IgA korsreaktioner och inte enbart IgE reationer.
Följande lista visar samband som kan ge korsreaktioner:
Apelsin: kvalster, gräspollen, andra citrusfrukter
Avokado: latex
Banan: latex, gråbo
Blåbär, lingon, tranbär: benzoinsyra, magnecyl
Bönor: gräspollen
En fiskart: andra fiskarter
Fågel: ägg, andra fåglar
Getmjölk: andra mjölkarter
Grape, lime, citron: andra citrusfrukter
Gurka: acetylsalicylsyra, magnecyl
Hasselnöt: björkpollen
Jordnötter: latex, björk- o gräspollen
Kaffe: svart te, kola, koffein
Kakao: choklad, nickel
Kokos: nötter
Korn: vete, råg, dinkel
Lök, paprika, pumpa: gråbopollen
Mandlar: björkpollen, nötter
Mjölkprodukter: nöt- o lamm-kött
Morot, selleri: björk- o gråbopollen
Musslor: skaldjur
Nötkött: mjölkprodukter
Ostron: skaldjur, nickel
Papaya: kvalster, latex
Pekannöt: andra nötter
Plommon: björkpollen, nötter, latex
Potatis: latex, tobak, björkpollen
Råg: gräspollen, gluten, vete, dinkel, korn
Röda druvor: rött vin
Rödbetor: alla betor
Sesam: nickel
Skaldjur: kvalster, insekter
Solros: gråbopollen
Tomat: björk-, gräspollen, latex, tobak
Valnöt: björkpollen
Yoghurt: alla mjölkprodukter
Äggula, äggvita: kycklingkött o fjäder
Äpple: aprikos, persika, nektarin, päron, björkpollen, nötter
Ärter: gräspollen, bönor, soja, björkpollen, timotej.