Från det du stoppar mat i munnen och hela dess resa genom tarmen, utsätts varje tugga för en kraftig bearbetning.
Maten tuggas, det bryts ner av saliv, saltsyra och enzymer som bryter ner kolhydrater, protein och fett. Det utsätts för bakterier, svamp, fibrer som är del av kroppens mikrobiom och en variation av olika pH-halter.
Till slut är maten förbrukad men under resans gång har den förhoppningsvis uppfyllt dina näringsbehov och omvandlats till energi och de verktyg som behövs för att växa, läka och rena din kropp. Livsmedlen innehåller olika näringsämnen. Därför är det viktigt att du stoppar i dig en variation av många näringsrika livsmedel.
Hela processen är även beroende av många enzymer och rätt pH på rätt ställe. Dessa gör det möjligt för tarmens alla organismer att leva i symbios. När systemet saknar en eller annan komponent kan dess funktion komma i olag och leda till sk dysbios då tarmen kommer i olag och bakterier, svamp och parasiter har lättare att få fäste i väggen, slå sig ner och bidra till inflammation. Detta kan ge gaser, sveda eller smärta och tarmen slutar fungera lika bra. Men det kan även gå helt obemärkt. Man är till synes inte sjuk, men inflammationen är igång. Då gäller det att ta kontroll över situationen för att undvika hälsoproblem längre fram.